Ordu Rıhtım Alanı

Proje alanı Ordu İli, Altınordu İlçesi, Taşbaşı Mahallesi sınırlarında bulunan 4201, 4202 ve 4203 no.lu parselleri kapsamaktadır. Altınordu İlçesinin en kuzey noktasında bulunan alan daha önce liman olarak kullanılan günümüzde ise Ünye Limanının daha uygun olması nedeniyle kullanımı zaman içinde sona ermiş, 2015 yılında ise Özelleştirme İdaresi tarafından Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne devri uygun görülmüştür. Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önce de projelendirme girişimleri olan alanın halkın kullanımına açılması, çeşitli rekreasyon düzenlemeleriyle yeniden kullanılması öngörülmektedir.

Ülkemizin denizle ilişkisi hep sorunlu bir konu olarak sürekli tasarım dünyasının gündemindedir. Fakat bu konudaki adımlar genellikle karar mekanizmaları ile uyuşmazlıklar neticesinde iyi bir örneğe dönüşememektedir. Ordu gibi Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan illerimizde denizle ilişkinin hep bir otoyol ile bölündüğü kentlerde bu girişimler daha da zor bir hal almaktadır. Denizin, suyun varlığını/yokluğunu çok da hissetmeden, olmadığında ne değişir sorusuna yerinde bir cevap veremeyecek nesiller yetişmektedir. Yaşanılan çevreye yabancılaşmaktan, farkında olmamaktan kaynaklı bu sorunların üstesinden yalnızca tasarım yoluyla gelmek mümkün değildir. Kentlinin kendisinin talep ettiği, birlikte karar alınan ve uygulanan bir ortamda ancak aşağıda sözü edilen tasarımların hayata geçmesi mümkün olacaktır.

Bahsi geçen alanın halka açılması sözü, bu alana kamu adına yatırım yapılması düşüncesi Ordulular için bir fırsattır. Projede öngörülen düzenlemeler bu fırsatı olabildiğince kamusal alandan yana kullanmaya, var olanın iyileştirilerek yaşatılması, eklerin de gelecek kuşaklara yük oluşturmadan sürdürülebilir kaynaklarla gerçekleştirilmesi ilkelerine dayanmaktadır.

“Denize dokunmak”, sahil kentinde yapılan bir proje için seçilmiş, hafızaları tazeleyici, provoke edici ve harekete geçirici potansiyeli olan slogan niteliğinde bir alt başlıktır. Sezonun sıcak geçtiği günler dışında, denize sadece serinlemek amaçlı değil, fiziksel olarak, görmenin dışında, hissetmek için dokunmak fikri denize inen basamaklar, teraslar yoluyla somutlaştırılmıştır. Projenin genelinde halkın denizle ilişkisini güçlendirecek, bu alanda geçirilecek sürenin mekânın kendi özelliklerinin deneyimlenilmesine yoğunlaştıracak öneriler getirilmeye çalışılmıştır.