Ekip
Serkan Yetgin (Y.Mimar)
Yeşil Özerdem (Y.Mimar)
Oğulcan Aksoy (Mimar)
Metin Tuncel (İçmimar)
Murat Ergin (İnşaat Y. Mühendisi)
Yardımcı
Doruk Gez (Öğrenci)
Analizler///Yeri anlamak
Tekirdağ merkez ilçesinin kaldırılması sonucu 2012 yılında Süleymanpaşa adını alan ilçe; Marmara Denizinin kuzey-batısında, denize 37 km kıyısı bulunan 191.000 nüfuslu bir yerleşimdir. Kent merkezinin içinden geçerken Fatih Sultan Mehmet ve Atatürk bulvarı adını alan sahil yolunun kuzeyinde kalan proje alanı, İstanbul yönünden kentin çekirdeğine giriş yapılan noktada ziyaretçileri karşılamaktadır. Günümüzde otogar olarak kullanılan 11.885 m² yüzölçümüne sahip alanın karlık caddesi ve mezarlık boyunca yükselen kenarları oluşan kot farkından dolayı istinat duvarları ile çevrelenmiş durumdadır. “yer”e yapılan bu sert müdahale, her ne kadar mevcut fonksiyonun gereklerini karşılamak için yapılmış gibi görünse de, uzun vadede, kente faydadan çok zarar getiren bir müdahaledir. Alanın doğusunda bulunan mezarlıklar ve güneyinde bulunan deniz manzarası ve aktif yeşil alanlar düşünüldüğünde bu “hoyrat” müdahalenin kaçırılan bir fırsat olduğu görülmektedir.
Müdahale///Kentsel restorasyon
En yüksek noktasında 14 mt yüksekliğe ulaşan istinat duvarlarının yarattığı dramatik yükseklik; alanın çeperleri ile ilişki kurma aşamasında, kullanıcı açısından negatif etkiler yaratacak etkilere sahiptir. Böyle bir durumda tüm bu etkileri ortadan kaldırırken, hem oluşturulan yeni yüzeyler sayesinde deneyimlemeye açık kamusal bir alan üretmek, hem de zemin kat sürekliliğini sağlamak amacıyla “yeşil” bir örtü önerilmiştir. Altı da üstü de kullanılabilen bu örtü, her iki yapı bloğundan da desteklenen mekan uzantıları ile fonksiyonları birbiri içinde eriten, sınırları muğlaklaştıran bir katalizör görevi üstlenmektedir. İklimsel koşulların el vermediği durumlarda gölgeleme, örtme gibi işlevler üstlenirken, uygun hava koşullarında yine üstünde ve altında farklı kullanım olanakları sunmaktadır.
Planlama///Programın yorumu
Belediye hizmetlerinin belirli zaman dilimlerinde verildiği, halkın katılımına açık etkinliklerin planlandığı, yapının çevresiyle bütünleşebilecek mekân organizasyonları ile hizmet binası kütlesi kurgulanmıştır. Alanın konturlarından içeri doğru çekilerek oluşturulan yapı konturu deniz, yeşil ve kent manzarasına farklı açılardan kesintisiz erişim sağlamaktadır. Zemin kat programı olabildiğince esnek zaman dilimlerinde halkın kullanmasına olanak sağlayan “çözük” bir planlama dilinde yorumlanmıştır. Yeşil örtü ile ilişki kurulan birinci ve ikinci katlarda ise bu akışın sürekliliğini sağlamak amacıyla; mekan eksiltmeleri, kullanımı kolaylaştırılmış yatay sirkülasyon elemanları planlanmıştır. Yapının kütlesinden boşaltılan kare plan izdüşümüne sahip avluların çatısı yapının ışık ile kurduğu ilişkiyi güçlendirmekte, aynı zamanda yaz ve kış farklı senaryolara göre açılıp kapanan çatı sistemi ile optimum konfor koşullarını sağlamada yardımcı birer rol üstlenmektedirler.
İşletme kolaylığı, kütlesel kompozisyon ve alanın geometrisi dolayısıyla ticari fonksiyonlar ayrı bir kütlede konumlandırılmıştır. Hizmet binası kütlesiyle benzer biçimde; zemin kat ve örtü ilişkileri, avlu konumlanışı, kütle izdüşümü aynı kaygılarla tasarıma yansımıştır.